Het VSB-fonds is er eentje die echt staat voor mens en maatschappij en ze willen graag doneren aan projecten die samen bouwen aan een betere community. Ze zeggen bijvoorbeeld dat iedereen woont in een buurt, wijk of dorp, maar vaak leven die mensen niet met elkaar. Dit is trouwens mijn vrije vertaling, dit zeggen ze niet letterlijk. Maar omzien naar elkaar en het organiseren van activiteiten en voorzieningen voor buurtgenoten in een kwetsbare situatie is iets wat VSB ook zeker belangrijk vindt.
Zij willen bijdragen aan de kwaliteit van de samenleving en dat doen ze door buurtprojecten te steunen. Hierbij kijken ze naar de behoefte. Want je kunt wel een goed project verzinnen, maar als je op de hoek van de straat woont en de rest van de buurt heeft er geen behoefte aan, dan heeft het niet zo heel veel zin. Zorg ervoor dat je eerst met je buurtbewoners praat voordat je een aanvraag gaat indienen.
Verder ga je kijken naar de kwaliteit, dus past je project bij het beleid van het VSB Fonds?
Wat niet gesteund wordt, zijn eenmalige ontmoetingen tussen deelnemers. Het is niet een feestje wat je even organiseert of projecten voor ouderen die in zorginstellingen wonen, want daar zijn andere soorten subsidies voor.
Initiatieven in wijken die een achterstand of een afname van sociale cohesie kennen zijn projecten die ontzettend goed bij het VSB Fonds passen.
Maak je project meetbaar
En bij het VSB Fonds is het overigens heel belangrijk dat je heel concreet wordt en dat al je resultaten meetbaar zijn. Dus niet ‘we gaan het bewustwording vergroten’, maar ‘We gaan het bewustwording vergroten met 0,1%’. Beschrijf hoe je de nulmeting gaat doen of hebt gedaan. Als je kennis en ervaring hebt met een soortgelijk project, dan helpt dat of in ieder geval met je doelgroep.
Het VSB Fonds vindt het superleuk als mensen uit de buurt zich gaan inzetten, dus zorg ook hiervoor dat je even naar je ouders kijkt en naar anderen in de buurt die misschien ook wel gebruik willen maken van je schoolplein. Bijvoorbeeld voor activiteiten die zij organiseren voor de buurt. Denk bijvoorbeeld aan de buurtbarbecue, spelletjesmiddagen of kijk of een petanque club zich wel oprichten die graag van het schoolplein gebruik wil maken. Dan heb je gelijk ook deze mensen erbij.
Verder is het van belang dat je ervoor zorgt dat je zelf ook wat bijdraagt aan het project: denk aan uren dan wel in geld dan wel in mensen echt allemaal komen.
Bekijk of je echt een langdurige connectie bewerkstelligt met jouw project. Eenmalige ontmoetingen dus niet, maar langdurige connecties maken weer wel.
Probeer zo uitvoerig mogelijk te zijn waarbij je wel to the point blijft. Breng je project zo goed mogelijk over. Vind je het lastig? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we even met je meekijken.
Meer weten?
Heb je na het lezen van het blog nog vragen? Of wil je graag overleggen wat het VSB Fonds voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.
Subsidie-alert
Altijd als eerste op de hoogte van zijn van de nieuwste subsidies? Schrijf je in voor onze subsidie-alert.