Begin dit jaar werden we blij verrast met de doorstart van de subsidie Doorstroomprogramma’s vmbo-mbo of vmbo-havo. Er is goed nieuws: ook voor komend jaar kun je hem weer aanvragen. Ik geef je de ins en outs voor deze nieuwe ronde.

De Subsidie Doorstroomprogramma vbmo-mbo of vmbo-have In het kort

Een korte recap van de subsidie, die bedoeld is om de overgang van het vmbo naar een mbo of havo te versoepelen. Je kunt hem als vmbo-instelling aanvragen en dit doe je samen met een mbo-instituut of met een school met havo-afdeling. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw school havo in huis heeft, dat wordt het een interne doorstroom. Heb je de subsidie vorig jaar aangevraagd? Dan kun je hem dit jaar niet meer aanvragen. De subsidie geldt namelijk voor twee overstapmomenten, wat zou betekenen dat je hem dubbel krijg.

Twee overstapmomenten met een krappe deadline

Over die twee overstapmomenten. Het gaat dus om examenleerlingen die nu in de vierde klas zitten en volgend schooljaar naar het mbo of de havo gaan én de leerlingen die in schooljaar ‘22/’23 overstappen. Dit betekent concreet dat er een krappe tijd is voor het eerste doorstroomprogramma want 30 april is de deadline voor het aanvragen. In de loop van mei, misschien zelfs begin juni hoor je of je hem hebt. Dan heb je tot de zomervakantie om de activiteit uit te voeren.

Wat je wel kunt doen is de rest op het mbo uitvoeren. Er zit geen aantal uren vast aan deze subsidie maar wel een tijdsdruk. Weet je bij voorbaat al dat je dit niet voor elkaar krijgt in zo’n kort tijdsbestek dan kun je de aanvraag beter niet doen.

De 3 activiteiten die je kan oppakken om het zelfvertrouwen van jouw leerlingen te vergroten

Het gaat er binnen deze regeling om dat het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van jouw leerlingen vergroot wordt. Dat kun je op drie manieren doen.

  1. Voor de zomervakantie kun je voorbereiden op de gevraagde werkhouding. Bijvoorbeeld door middel van reflectie met de leerling samen. Vragen als ‘waar ben je goed in’ te stellen, te onderzoeken hoe het ervoor staat met zaken als plannen en organiseren, huiswerktijd etc.
  2. Je kunt ook denken aan persoonlijke begeleiding en coaching, het leren benutten van netwerken en hulpbronnen. Zo stimuleer je de leerling om te onderzoeken wie hij in zijn netwerk heeft die hem met bepaalde dingen kan helpen, aan een stage bijvoorbeeld.
  3. Je kunt ook vakinhoudelijk bijspijkeren. Als het nodig is dat jouw leraren of coaches een professionalisering nodig hebben kan dat ook uit deze subsidie.

Het gaat erom dat je een van deze activiteiten inzet voordat de vakantie begint. Dus je begint met het voorbereiden op de gevraagde werkhouding, persoonlijke begeleiding en coaching of het leren benutten van netwerk of hulpbronnen. Daarnaast mag je vakinhoudelijk bijspijkeren. Als je inzet op training van leraren die de leerlingen begeleiden moet je dat wel doen voordat de leerlingen starten aan de activiteiten. Dat wordt vrij krap dus je kunt dat ook doen voor het tweede overstapmoment.

Vervolg op het mbo kan uit dezelfde subsidie

Zodra de leerling is doorgestroomd en op het mbo of de havo zit, kan het zo zijn dat je met de vervolgopleider hebt afgesproken dat de persoonlijke coaching en begeleiding daar doorgaat. Het kan ook zo zijn dat je de gevraagde werkhouding verder gaat versterken in het eerste jaar van het mbo. Dit mag allemaal uit de subsidie. Zorg er wel voor dat je budgetafspraken maakt; iedereen maakt immers kosten.

Praktische informatie voor deze Doorstroomprogramma subsidie

De subsidie geldt voor maximaal 35 leerlingen uit het vmbo en bedraagt 700 euro per leerling. Je kunt dus maximaal 24.500 euro aanvragen en dat voor twee overstapmomenten, dus in totaal het dubbele bedrag: 49.000 euro. Het volgende schooljaar krijg je dus wederom vmbo-leerlingen die overstappen. De subsidie kan worden aangevraagd tussen 1 februari en 30 april.

In mijn vorige blog over deze regeling leg ik nog wat praktische zaken uit die onveranderd blijven. Je leest hem hier. Mocht je willen sparren op input hoe je dit kunt organiseren, neem contact met me op door me te mailen op danielle@maze-subsidies.com .

Heel veel succes met het aanvragen van deze subsidie en je weet me te vinden!

doorstroomprogramma vmbo mbo en vmbo havo
Published On: januari 20th, 2022 / Categories: Blog, Doorstroomprogramma /