De subsidie Techkwadraat is een subsidie voor techniekonderwijs. Het doel van het programma is ieder kind een eerlijke kans te geven om talenten en nieuwsgierigheid te ontwikkelen, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. In dit blog vertellen we je alles wat je over deze subsidie voor techniekonderwijs moet weten.

Wat is het doel van de subsidie Techkwadraat?

De subsidie Techkwadraat is bedoeld voor het uitvoeren van plannen voor technologieonderwijs en s ontstaan uit een samenwerking tussen het ministerie van OCW en het ministerie van EKZ. De reden hiervoor zijn de grote vraagstukken waar we vandaag de dag mee te kampen hebben. Denk aan verduurzaming, tekorten op de arbeidsmarkt, medische vraagstukken. Om de jeugd van nu in staat te stellen om in de toekomst aan oplossingen voor deze en andere vraagstukken te werken dienen er nu al zaadjes geplant te worden. Zij moeten nu al leren om over de toekomst na te denken: wat zie ik en wat is er mogelijk? Technologie kan één van de oplossingen zijn.

Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

De subsidie Techkwadraat is toegekend voor een periode van acht jaar. In totaal is er een bedrag van 502 miljoen euro beschikbaar. Dit is opgedeeld in twee fases. In de eerste fase, die loopt tot en met schooljaar 2027/2028, is er 129 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarna volgt fase twee van 2028 tot en met 2031, waarin 205,8 miljoen euro beschikbaar is.

Wie kan de subsidie Techkwadraat aanvragen?

Deze subsidie vraag je als coalitie aan. Een coalitie bestaat uit minimaal 20 PO-scholen en 3 VO-scholen, maar dit mogen er meer zijn. En daar mogen andere instanties, zoals bedrijven of andere buitenschoolse leeromgevingen, bij aansluiten.

Stappenplan subsidie Techkwadraat

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie voor techniekonderwijs geldt een aantal voorwaarden:

  • Je vormt een coalitie, zoals hierboven beschreven, en kijkt op de netwerkkaart welke beschikbaar is gesteld door Techkwadraat. Hierop vind je de bestaande STO-coalities. Techkwadraat stimuleert het om je bij huidige STO-coalities in jouw regio aan te sluiten. Kies je ervoor om dat niet te doen? Geef dan bij het indienen van je aanvraag duidelijk aan waarom je niet aansluit bij het STO.
  • Zodra je een coalitie hebt gevormd en samen de wens hebt uitgesproken om hiermee aan de slag te gaan dien je een vooraankondiging te doen. De deadline hiervoor is 17 oktober 2024. De vooraankondiging verloopt via een formulier.
  • Eind 2024 of begin 2025, er is nog geen datum bekend, wordt de subsidieregeling Techkwadraat officieel gepubliceerd. Op dat moment ga je daadwerkelijk met jouw coalitiepartners om tafel om twee documenten te maken: een regiovisie en een activiteitenplan. Deze maak je op basis van het interventiekompas.
  • Vervolgens wordt de subsidieaanvraag ingediend.
  • Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2025, rond april of mei, bekend gemaakt of de subsidie is toegekend.
Waar mag de subsidie Techkwadraat voor gebruikt worden?

De definitieve subsidieregeling is nog niet gepubliceerd, dus mogelijk dat hier nog het één en ander in afwijkt. Voor zover nu bekend mag het geld dat met het programma Techkwadraat beschikbaar komt uitgegeven worden aan:

  • Personeel: denk hierbij aan het betalen van vervangend personeel of het aannemen van nieuw personeel.
  • Activiteiten die in het plan beschreven worden.
  • Samenwerkingen om de context en de praktijk van buiten de school te benutten.
  • Aanvullend technologieonderwijs.
Waar mag de subsidie Techkwadraat niet voor gebruikt worden?

Er zijn ook dingen die niet bekostigd mogen worden vanuit het programma Techkwadraat, zoals:

  • Huisvesting
  • Activiteiten die al gefinancierd worden
  • Activiteiten die al plaats hebben gevonden voor het indienen van de aanvraag

Dus er is geen geld voor planvorming, er is geen geld voor schrijven van plannen en ook als je al activiteiten of dingen hebt gekocht, voordat de subsidie van start gaat, telt dat niet mee.

Co-financiering

Anders dan aan de meeste OCW-regelingen is er een verplichte cofinanciering. Deze bedraagt minstens 20%, waarvan minimaal 10% afkomstig moet zijn van het bedrijfsleven. Dit betekent dat het budget deels bekostigd wordt door het bedrijfsleven. Dat mogen ook uren zijn, wat we in-kind noemen. In-kind betekent dat je uren doneert aan het project.

Hoe ziet dat er dan uit? Een voorbeeld hiervan is dat het museum of de bibliotheek waarmee je samenwerkt een mooi educatief programma aanbiedt. Normaliter dient hiervoor betaalt te worden, maar voor dit project wordt de toegang tot dit programma geschonken. Alle kosten die daarbij horen, zoals toegangskosten en licenties, mogen als cofinanciering worden opgevoerd. Maar ook bijvoorbeeld gastlessen of bijdragen in uren van vrijwilligers kunnen opgevoerd worden.

G2-subsidie

Goed om te weten: deze subsidie is een zogeheten G2-subsidie. Eerder legden we al uit wat een G2-subsidie inhoudt.

Meer weten? Daniëlle vertelt je alle bovenstaande informatie en meer in onderstaande podcast.

Meer weten?

Heb je na het lezen van het blog of het beluisteren van de podcast nog vragen? Of wil je graag overleggen wat de subsidie Impuls Open Leermateriaal voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.

Subsidie-alert

Altijd als eerste op de hoogte van zijn van de nieuwste subsidies? Schrijf je in voor onze subsidie-alert.

Published On: oktober 2nd, 2024 / Categories: Blog, Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs /