De afgelopen jaren zijn er verschillende subsidiemogelijkheden ontwikkeld om scholen te ondersteunen bij maatschappelijke uitdagingen en het bevorderen van kansengelijkheid. Twee belangrijke regelingen waar scholen in Nederland gebruik van kunnen maken zijn de subsidie SPUK Kansrijke Wijk en de subsidie School en Omgeving. Beide regelingen hebben hun eigen focus en voorwaarden. Wat zijn de verschillen, wat zijn de laatste wijzigingen en hoe weet je welke regeling het beste bij jouw situatie past? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Subsidie SPUK kansrijke Wijk

Allereerst de subsidie SPUK Kansrijke Wijk. De subsidie SPUK Kansrijke Wijk maakt deel uit van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid en wordt beschikbaar gesteld door de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). De subsidie richt zich op maatschappelijke uitdagingen in twintig focusgebieden. Scholen die deelnemen aan deze regeling worden onderdeel van een breder gemeentelijk programma. Dit biedt niet alleen gegarandeerde financiering, maar ook mogelijkheden om samen te werken op thema’s zoals armoedepreventie, veerkracht en een gezonde leefomgeving.

Wie mag de subsidie SPUK Kansrijke Wijk aanvragen?

De subsidie wordt aangevraagd door de gemeente. Om gebruik te maken van de SPUK Kansrijke Wijk, moet je voldoen aan de volgende eisen:

  1. Focusgebied: Minstens 85% van de scholen in de coalitie moet in een focusgebied liggen*
  2. Bestaande coalities: Alleen coalities die al actief zijn binnen de Subsidie School en Omgeving komen in aanmerking.
  3. Toevoegen van scholen: Scholen uit de “5%-categorie” (scholen in focusgebieden die niet eerder hebben deelgenomen) mogen worden toegevoegd.
  4. Steun van partners: Een verklaring van betrokken gemeenten en scholen is vereist.

* bekijk hier de lijst met de 20 focusgebieden

Subsidie School en Omgeving

De subsidie School en Omgeving is specifiek gericht op het vergroten van kansengelijkheid onder kinderen en jongeren. Scholen ontvangen middelen om extra onderwijsactiviteiten te organiseren buiten de reguliere lestijd. Deze activiteiten zijn bedoeld voor leerlingen met de grootste onderwijsachterstanden.

Wie mag de subsidie School en Omgeving aanvragen?

De subsidie is aan te vragen door schoolbesturen en biedt daarmee directe ondersteuning aan scholen. De subsidie School en Omgeving is bedoeld voor de scholen met de hoogste achterstandsscore. Wanneer er meer scholen een subsidieaanvraag indienen dan er budget is wordt er een rangschikking gemaakt op basis van de relatieve achterstandsscore. In januari worden de lijsten met achterstandsscore gepubliceerd. Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates? Laat dan je gegevens achter op het formulier onderaan deze pagina.

Belangrijke wijzigingen in de subsidie School en Omgeving

De nieuwe subsidieregeling bevat enkele aanpassingen die vooral kleinere scholen ten goede komen:

  1. Eenvoudigere verantwoording: Geen registratie van leerlingendeelname meer nodig. Enkel het aantal klokuren wordt gecontroleerd.
  2. Extra middelen voor kleine scholen: Scholen met 150 leerlingen of minder krijgen automatisch een aanvullend bedrag om vaste lasten te dekken.
  3. Tweede aanvraagronde: Als er na de eerste aanvraag budget overblijft, kunnen scholen in maart 2026 een extra aanvraag indienen.
Wat is het verschil tussen de subsidie SPUK Kansrijke Wijk en de subsidie School en Omgeving?

1. Budgetzekerheid

  • SPUK: Budget wordt in januari vastgesteld en is gegarandeerd.
  • School en Omgeving: Toewijzing is afhankelijk van rangschikking op basis van relatieve onderwijsachterstandscores. Niet alle aanvragen worden altijd goedgekeurd.

2. Tijdlijn

  • SPUK: Aanvragen kunnen pas in september 2025, met beschikking in december.
  • School en Omgeving: Snellere toekenning, aanvragen mogelijk in maart 2025, met beschikking in juni.

3. Flexibiliteit

  • SPUK: Gemeente kan 15% van het budget inzetten voor integrale activiteiten.
  • School en Omgeving: Volledig budget gaat naar scholen, zonder integrale middelen.

4. Verantwoording

  • SPUK: Financiële verantwoording via de gemeente.
  • School en Omgeving: Verantwoording op basis van klokuren..
Welke regeling past bij jouw school?

• Kies voor de SPUK Kansrijke Wijk als jouw school zich bevindt in een focusgebied en je wilt profiteren van een integrale aanpak met meer gemeentelijke samenwerking.

• Kies voor de subsidie School en Omgeving als je direct extra middelen wilt ontvangen voor onderwijsactiviteiten gericht op kansengelijkheid.

Belangrijke deadlines

• SPUK Kansrijke Wijk: Geef vóór 29 december 2024 door of je kiest voor deze regeling. Formele aanvragen kunnen in september 2025 worden ingediend.

• Subsidie School en Omgeving: Aanvragen mogelijk van 3 maart tot en met 31 maart 2025.

Meer weten? Daniëlle vertelt je alle bovenstaande informatie en meer in onderstaande podcast.

Meer weten?

Heb je na het lezen van het blog of het beluisteren van de podcast nog vragen over welke regeling het beste bij jouw school past? Of wil je ondersteuning bij het aanvragen van een subsidie? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.

Subsidie-alert

Altijd als eerste op de hoogte van zijn van de nieuwste subsidies? Schrijf je in voor onze subsidie-alert.

School & Omgeving updates
Subsidie-alert
AVG toestemming*
Published On: november 25th, 2024 / Categories: Blog, Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs /