De aankomende subsidie Expertisedeling nieuwkomersonderwijs Oekraïense leerlingen  is in het leven geroepen zodat scholen die al ervaring hebben met nieuwkomers hun kennis kunnen delen met scholen die dit nog niet hebben.

Extra leerlingen heeft effect op je onderwijs

We weten allemaal dat er veel Oekraïense vluchtelingen het onderwijs in stromen en dat heeft effect op je onderwijs. Scholen die tot nu toe nog geen ervaring hebben opgedaan met het opvangen en lesgeven van deze leerlingen kunnen hierin zoekend zijn. Als je iets nieuws doet, is het soms best fijn om advies te krijgen van mensen die het al vaker hebben gedaan.

De overheid heeft besloten om hier geld voor beschikbaar te stellen. 3 miljoen euro in totaal, waarvan 2,5 miljoen voor het primair onderwijs en de rest voor het voortgezet onderwijs. De verdeling heeft te maken met het feit dat het voortgezet onderwijs veel minder leerlingen in het reguliere onderwijs op gaat vangen én er via het NPO al geld beschikbaar is gesteld om kennis te delen.

Waar ga je kennis over delen?

Welke kennis kun je delen? Nou, denk aan het opzetten van lesprogramma’s of het voeren van intakegesprekken. Want hoe bepaal je waar een leerling staat, en hoe maak je een ontwikkelingsplan?

Deze scholen komen in aanmerking voor deze nieuwkomersonderwijs subsidie

Scholen in het primair onderwijs die 30 nieuwkomers hebben opgevangen en scholen in het voortgezet onderwijs die er 50 hebben opgevangen op twee van de vier peildata kunnen de subsidie aanvragen. Hoe hoog het bedrag is weten we niet, dit hangt af van het aantal aanvragen. Ook is nog niet bekend hoe de verantwoording gaat zijn. Er wordt gedacht aan het aantonen van handtekeningen van samenwerkingen die zijn opgesteld. Wat het uiteindelijk wordt moet nog blijken.

Mocht jij nu denken: Ik wil dit heel graag, maar ik heb geen zin in de administratieve rompslomp. Neem dan contact op met ons. Wij nemen de administratieve rompslomp graag uit handen. Dan kun jij je focussen op waar het werkelijk om gaat: die leerlingen helpen.

subsidie nieuwkomers tekening dat bij blog hoort
Published On: augustus 9th, 2022 / Categories: Blog, Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs / Tags: , , , , /