De Sport en Beweegsubsidie wordt uitgegeven door de hersenstichting. De hersenstichting maakt zich sterk voor een inclusief sport en beweegaanbod van mensen met een hersenaandoening. Hieronder valt ook autisme en adhd. Zeker de moeite om even verder te lezen als je met deze doelgroepen werkt.

Wat houdt de subsidie in?

Deze subsidie heeft als doel om meer mensen met een hersenaandoening de mogelijkheid te bieden om te bewegen en hiervoor een passend aanbod te creëren. Beweeg initiatieven kunnen in de breedste zin van het woord gelezen worden.

De ronde is open van 13 maart en sluit 10 mei 2023. Eigenlijk kunnen heel veel bedrijven,  organisaties, sportverenigingen, stichtingen een beroep doen op deze subsidie. Dus denk ook aan scholen, sportscholen, zwembaden, bedrijven en patiëntgroepen die zich inzetten voor het in beweging krijgen en/of houden van mensen met een hersenaandoening.

Als je met meerdere organisaties tegelijk een aanvraag indient, dan kan het maximum aan te vragen bedrag verdubbelen. Je kunt namelijk maximaal € 5.000 aanvragen. Dus als de sportvereniging samen met het zwembad en als dat twee verschillende organisaties zijn, dan kun je € 10.000 aanvragen.

Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van het aanbod, maar ook het versterken van het aanbod wat je al hebt. Het mag een project zijn wat al langer bestaat. Maar wat wel belangrijk is, is dat het project gewoon ook voor langere termijn opgezet moet worden en uitgevoerd moet worden. Er moet ook vraag naar zijn. Je kunt heel veel dingen verzinnen, maar als niemand erop zit te wachten, dan heeft dat weinig zin.

De Hersenstichting vindt het fijn als het hersenaandoening overstijgend is, daarmee bedoelen ze dat je niet richt op een specifieke doelgroep, maar dat er meerdere doelgroepen zijn.

Deze financieringsmogelijkheid is fijn voor als je echt een supertof project hebt, maar als je dan nog geld tekort komt, dan is deze € 5.000 stap 1. Dan kun je bijvoorbeeld kijken of de gemeente wil co-financieren. Je kunt ook denken aan crowdfunding. En bekijk ook de samenwerking met andere organisaties, zodat je eventueel meer geld zou kunnen vragen. Nog belangrijk om te weten: als je materiaal gaat aanschaffen, mag dat maximaal 25% van het totale bedrag zijn.

De reden dat deze subsidie bestaat doordat bewegen een positief effect heeft op de gezondheid, maar ook om het herstel te bevorderen. Voor deze doelgroep is dat extra prettig. Maar het bewegen heeft ook een positieve invloed op de sociale contacten. Je komt buiten de deur, je bent letterlijk in beweging. Misschien ontmoet je nog wel. Iemand om gewoon even een praatje te hebben.

Op de sportschool kunnen de gedachten aan ‘die wat heeft’ ook even naar de achtergrond. Dan kan je die gedachten loslaten.

Wat voor projecten waar moet je nou aan denken? Bijvoorbeeld aan zwemmen voor mensen met een hersenletsel. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste training voor mensen met een beroerte. Je kunt denken aan sport en bewegen voor mensen met ADHD of mensen met autisme. Denk aan een samenwerkingsproject om de verbindingen zoals Zorg Welzijn en sport te versterken, zodat je met elkaar een project gaat opzetten Deze voorbeelden haal ik allemaal van de website van de Hersenstichting. Want daar staan echt heel veel voorbeelden op, dus bekijk ook zeker even de website.

Heb je een project wat je toch al wilde gaan uitvoeren, dan kan dit een leuke bijdrage zijn. En Als je vragen hebt of je wilt graag dat we even met je meedenken, dan horen we graag van je.

Published On: april 6th, 2023 / Categories: Blog, Primair onderwijs, Speciaal onderwijs, vmbo, Voortgezet onderwijs, vso /