De regeling school & omgeving 2023-2025 kent eerdere rondes en is een lerende regeling. Dat betekent dat deze lerende aanpak als gevolg heeft dat er op basis van voortschrijdend inzicht soms een wijziging wordt aangebracht.

Deze regeling is bedoeld om kinderen in de basisschoolperiode of de middelbare schoolperiode een extra programma aan te bieden bovenop hun curriculum na schooltijd. Dat kan van alles zijn: sport, cultuur, oriëntatie op de wereld, op jezelf. Het zijn activiteiten waar ze kennis of vaardigheden op doen die ze thuis niet aangeboden krijgen. Wat niet aangeboden mag worden tijdens deze uren is bijles, examentraining of internationale activiteiten.

Hoe ziet deze ronde van school & omgeving eruit?
 • De uitvoer vindt plaats tussen 1 augustus 2024 en 31 juli 2025
 • Daarvan ga je tenminste 30 weken een aanbod doen van vijf uur gemiddeld.
 • Je hebt A-scholen en je hebt B-scholen.
  • A-scholen wil zeggen dat je in de hoogste 5% behoort van scholen met de hoogste achterstand scores in Nederland.
  • B-scholen horen ook tot hoge achterstand scores, maar die komen daarna.

Ben je geïnteresseerd is het belangrijk om eerst na te gaan of je tot een categorie A of B-school behoort. Dit staat op basis van BRIN en bestuursnummer. Kom je er niet uit? Laat het ons weten, dan kijken we even met je mee of je überhaupt kan aanvragen.

Een coalitie vormen

Deze subsidie vraag je als coalitie aan. Een coalitie bestaat in deze uit tenminste de gemeente, jouw school en de uitvoerders. Er mogen meerdere scholen bij aansluiten, maar dat hoeft niet.

Met wie je de activiteit aanbiedt is aan jou. Je kunt samenwerken met culturele organisaties, met de plaatselijke voetbalvereniging, met een partij zoals instituut HIP. Die heeft een heel palet aan activiteiten die eigenlijk voor iedere wat wils wat aan kunnen bieden. Dan heb je alles onder één dak, dan heb je maar één partner nodig. Je kan het met eigen personeel voor elkaar krijgen. Dat je zegt dat iedereen na schooltijd nog wat workshops organiseert. Het kan echt van alles. Als er maar tenminste vijf klokuren worden aangeboden.

Dat betekent dat je met je coalitiepartners goed moet vaststellen welke activiteiten je gaat aanbieden en hoeveel leerlingen je daarmee realistisch denkt te bereiken.

Het stappenplan voor school & omgeving
 1. Bedenken wie er in je coalitie zit.
 2. Bepalen welke activiteiten je gaat doen.
 3. Op basis daarvan een realistische inschatting maken van het aantal leerlingen dat je gaat bereiken.
 4. Aanvraag indienen.
Goed om te weten

Voor de verantwoording dien je ten minste 75% van het aantal leerlingen dat je hebt opgegeven te hebben bereikt en minimaal 75% van het aantal geplande uren te hebben aangeboden. Deze informatie dien je ten aller tijden beschikbaar te hebben voor wanneer deze opgevraagd wordt.

Beluister de uitgebreide uitleg van deze regeling in de podcast hieronder.

Het is een mooie regeling waar je veel leuke dingen mee kunt doen voor jouw leerlingen. Heb je hier vragen over of wil je graag ondersteuning, neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven van alle subsidies? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

tekening van hoe school en omgeving er uit kan zien
Published On: maart 27th, 2024 / Categories: Blog /