Het is een hele mond vol, de subsidie Pilot praktijkgerichte leerweg voor gemengde leerweg (GL) en theoretische leerweg (TL). In de komende jaren worden deze twee leerwegen van het VMBO samengevoegd tot één leerweg. De subsidie is in het leven geroepen om scholen ervaring op te laten doen in deze nieuwe leerweg.

Tweede ronde

Misschien kende je hem dan ook al, want in 2020 hebben 136 scholen in Nederland al een toekenning gekregen van deze subsidie. Lees je dit blog en denk je nu: ik behoor niet tot die 136 scholen die deze subsidie toegekend hebben gekregen, dan is dit verhaal eigenlijk niet relevant voor je. Slechts 24 van de 136 scholen die de subsidie eerder hebben ontvangen komen in aanmerking voor het aanvragen van een tweede leerweg. Dat doe je per vestiging.

Er zijn een aantal programma’s waarvoor de Pilot praktijkgerichte leerweg voor GL en TL beschikbaar is:

  • Bouwen, wonen en interieur: 4 plekken
  • Groen: 3 plekken
  • Media, vormgeving en ict: 4 plekken
  • Mobiliteit en transport: 5 plekken
  • Horeca, bakkerij en recreatie: 2 plekken
  • Produceren, installeren en energie: 6 plekken.

Iedere plek staat gelijk aan 75.000 euro die je kunt inzetten voor het opzetten van-  en ervaring opdoen met de nieuwe leerweg waarvoor je de aanvraag doet.

Praktisch

Het is van belang dat je het beroepsgerichte profiel de afgelopen twee jaar hebt aangeboden aan leerlingen in de gemengde leerweg en dat je een licentie hebt voor het beroepsgerichte profiel waarvoor je de aanvraag indient. Heb je dat niet, dan kom je niet in aanmerking voor deze subsidie.

Schooljaar ‘21/’22 is het voorbereidingsjaar, ‘22/23 geldt als de implementatie fase waarin je de leerweg daadwerkelijk aanbiedt. Het bedrag dat je ontvangt kun je inzetten voor de ontwikkeling van het programma. Goed om te weten is dat het lang niet al je kosten dekt, hoe hoog het bedrag ook klinkt.

Ben jij al zo’n programma aan het opzetten, dan is die 75.000 euro een fijne bijdrage. Twijfel je nog? Dan adviseer ik je om deze subsidie niet aan te vragen. Mocht je tussentijds bedenken dat je het niet door wilt zetten dan moet je het toch afmaken en ga je de min in.

Aanvragen

Deadline voor aanvragen is 1 november 2021 en voor de aanvraag dien je een activiteitenplan is, net als bij de 1e keer. Een begroting is hier onderdeel van. Het is dus even ploeteren om het af te krijgen maar wat mij betreft wél een mooie kans. Op de site van dus-i staat een verwijzing naar de veelgestelde vragen rondom deze subsidie.

Denk je dat dit iets voor jouw school is en wil je even bellen om te sparren, dan vind je mijn contactgegevens hier. Ik sta met plezier voor je klaar!

Published On: oktober 9th, 2021 / Categories: Blog, Subsidie praktijkgerichte leerweg /