In maart 2021 publiceerden we een blog over een nieuwe regeling: de subsidie Voorkomen onnodig zittenblijven. Deze subsidie werd in het leven geroepen als opvolger van de regeling Lente- en zomerscholen. Het doel: zoveel mogelijk leerlingen over laten gaan naar het volgende schooljaar. De regeling werd met enthousiasme ontvangen en kent dan ook een nieuwe ronde voor 2022. In dit artikel geef ik je een update!

Inzetten voor de professionalisering van je team

Deze subsidie kan alléén aangevraagd worden door scholen in het voortgezet onderwijs en bestaat uit twee delen. Het eerste deel, goed voor 15.000 euro, kun je inzetten voor de professionalisering van de mensen van jouw school. Ik zeg hier bewust mensen, want of het nu om docenten, stafmedewerkers of ander personeel gaat: iedereen die kan bijdragen aan het voorkomen van zittenblijven mag via deze subsidie geprofessionaliseerd worden. Wie dat is, is dus aan jou.

Betere monitoring voorkomt zittenblijven = professionalisering

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen ter professionalisering van jouw medewerkers. Denk aan het scholen in gebruik van bepaalde systemen. Het is één ding om een systeem aan te schaffen en iedereen licenties te geven, maar als er geen tijd wordt gestoken in het goed leren werken met het systeem haal je er nooit uit wat erin zit. Daar is scholing voor nodig. Stel je verwerkt veel cijfers in zo’n systeem, dan kan men beter leren monitoren. En door beter te monitoren kun je zittenblijven voorkomen.

Voor de ontwikkeling van de leerlingen

Het tweede deel van de subsidie bestaat uit een bedrag van 10.000 euro dat je besteedt aan de ontwikkeling van de leerlingen. Je zorgt ervoor dat ze na schooltijd, tijdens een vast tussenuur of in de vakantie of weekenden een bijspijkerprogramma volgen, huiswerkbegeleiding krijgen etc. Hoe je dit organiseert mag je zelf weten.
Deze insteek lijkt een beetje op het inhaal- en ondersteuningsprogramma en de lente- en zomerregeling die je wellicht nog kent. Het gaat erom dat je de leerlingen een programma aanbiedt dat hen versterkt waardoor ze minder kans hebben op zittenblijven.

Externe hulp ter ondersteuning van jouw leerlingen

Leuk en wellicht handig om te weten is dat je ook gebruik mag maken van externe diensten voor de ondersteuning van jouw leerlingen. Een partij die dat goed doet is bijvoorbeeld Lyceo, die zich heeft gespecialiseerd in huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining. Je kunt ook gebruik maken van WisMon, die onwijs inspirerende programma’s bieden maar je ook kunnen helpen met het leveren van docenten.

Praktische informatie om de subsidie Voorkomen Onnodig Zitten Blijven 2022 aan te vragen

De subsidie Voorkomen onnodig zitten blijven 2022 kan aangevraagd worden tussen 8 maart en 1 mei 2022. Goed om te weten is dat deze subsidie drie jaar lang geldig is en één keer mag worden aangevraagd. Heb je dit de eerste ronde al gedaan, dan kan je nu geen aanvraag meer doen. Heb je al vragen of wil je met mij sparren over de subsidie Voorkomen onnodig zitten blijven? Mail me via danielle@maze-subsidies.com.

Published On: januari 24th, 2022 / Categories: Blog, Voorkomen onnodig zittenblijven /