Ondersteuning voor werknemers in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs met de subsidie MDIEU

Het mag geen nieuws heten dat bij medewerkers in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs de mentale en fysieke belasting hoog kan oplopen. De subsidie Maatregel Duurzame Inzetbaarheid Eerder Uittreden (MDIEU) kan hier een belangrijke rol in spelen , door onderwijsprofessionals de juiste ondersteuning te bieden. Dit geldt voor zowel startende leerkrachten als ervaren docenten die een hoge werkdruk en daarmee stress ervaren.

Specifieke uitdagingen in verschillende onderwijssectoren

De uitdagingen verschillen per onderwijssector. Zo ervaart een leerkracht in het primair onderwijs andere uitdagingen dan iemand die in het speciaal onderwijs werkt. In grote lijnen zien we de volgende uitdagingen:

 1. Primair onderwijs: Leraren in het primair onderwijs staan vaak voor grote klassen en hebben te maken met een breed scala aan onderwijsbehoeften, wat kan leiden tot hoge stressniveaus.
 2. Voortgezet onderwijs: In het voortgezet onderwijs is er naast de lesgevende taken ook een aanzienlijke druk van examenresultaten en extra-curriculaire verantwoordelijkheden.
 3. Speciaal onderwijs: Werknemers in het speciaal onderwijs hebben te maken met unieke uitdagingen door de intensieve zorg voor leerlingen met speciale behoeften, wat zowel emotioneel als fysiek belastend kan zijn.
MDIEU voor het onderwijs

Zoals gezegd kan de subsidie MDIEU hier een belangrijke rol in spelen. Helaas brengt deze regeling geen nieuwe mensen die we voor de klas kunnen zetten, maar kunnen de mensen die al in het onderwijs werken hier wel extra mee ondersteund worden. Met deze regeling kunnen activiteiten of methoden ontwikkeld worden die bijdragen aan een gezondere werkomgeving op school en een beter evenwicht tussen werk en privé in het onderwijs. Hieronder vind je een aantal mogelijke terreinen waarop de MDIEU-subsidie ingezet kan worden per onderwijssector.

Primair onderwijs:

 • MDIEU biedt leraren in het primair onderwijs een betere onboarding periode waardoor ze niet het gevoel hebben er alleen voor te staan en een veilige werkomgeving ervaren, wat hen kan helpen hun gezondheid en welzijn te behouden en verloop tegengaat.
 • Door regie te houden op hun eigen loopbaan kunnen ervaren leerkrachten mentorrollen op zich nemen, waarbij ze minder voor de klas staan maar wel hun kennis en ervaring blijven delen.

Voortgezet onderwijs:

 • MDIEU kan docenten in het voortgezet onderwijs helpen om minder belastende rollen op zich te nemen, zoals ondersteuning bieden bij examenvoorbereiding of het ontwikkelen van lesmateriaal, als stap naar volledige pensionering.
 • Het bevordert een cultuur waarin werklastbeheer en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.

Speciaal onderwijs:

 • MDIEU ondersteunt personeel in het speciaal onderwijs door hen opties te bieden om fysieke en mentale belasting te verminderen en een burn-out te voorkomen.
 • Het biedt mogelijkheden voor professionele ontwikkeling in minder veeleisende rollen, die toch bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs.
Implementatie van MDIEU

Voor een effectieve implementatie van MDIEU in het onderwijs is het belangrijk dat er specifieke programma’s worden ontworpen die aansluiten bij de behoeften van het personeel. Enkele stappen vooruit kunnen zijn:

 • Gerichte kortdurende trainingen en workshops: Onderwerpen zoals werkstress, werkbalans, digitale vaardigheden, effectief communiceren, leiderschap, weerbaarheid kunnen opgenomen worden, zolang de thema’s binnen de betreffende school specifiek gericht zijn op duurzame inzetbaarheid van werknemers binnen het onderwijs.
 • Maatwerk in flexibele werkregelingen: Het creëren van gepersonaliseerde aftreedplannen en roostering die rekening houden met de individuele en sector-specifieke uitdagingen.
 • Ondersteuning en begeleiding: Het ontwikkelen van continue ondersteuning, zoals coaching, leiderschapstrajecten, leerteams mentorschap en gezondheidsprogramma’s.
Kortom …

MDIEU vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in het ondersteunen van onderwijspersoneel in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Door deze maatregel effectief te implementeren kunnen scholen niet alleen de welzijn van hun medewerkers verbeteren, maar ook de kwaliteit van het onderwijs handhaven en zelfs verhogen. En bedenk: dit is slechts een greep van de mogelijkheden die er zijn met MDIEU-subsidie in het onderwijs. Ook kernwaardentrajecten of teambuildingactiviteiten passen binnen de MDIEU-regeling. Benieuwd wat MDIEU voor jouw school kan betekenen? We plannen graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te sparren over de mogelijkheden.

Published On: mei 14th, 2024 / Categories: Blog, Primair onderwijs, Speciaal onderwijs, Voortgezet onderwijs /