Jantje Beton is een groot fonds, dus waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. Maar voor wie het fonds van Jantje Beton niet kent: Jantje Beton is een fonds dat kinderen stimuleert om te spelen.

Niet achter het scherm, maar buiten. Daar verzinnen ze iedere keer nieuwe dingen op. Bijvoorbeeld het NK stoepranden, een loterij, collectes, etc.

Daarmee helpen ze kinderen om naar buiten te gaan, lekker te bewegen, in de natuur te zijn. En de natuur hoeft niet meteen het bos te zijn, dit kan ook in de buurt zijn.

3 op de 10 kinderen spelen niet of slechts 1x per week buiten

Jantje Beton heeft namelijk ontdekt dat 3 op de 10 kinderen niet of slechts één keer per week buiten speelt. Ook zijn er nog steeds veel kinderen in kwetsbare speelposities (dit hangt af van de wijk waarin ze wonen, soms hebben ze simpelweg geen mogelijkheden om buiten te spelen). Hier wil Jantje Beton verandering in brengen. Ze bereiken de kinderen via de buurt én via scholen, en dan specifiek het primair onderwijs.

Dit betekent dat scholen een aanvraag kunnen doen om hun plein te upgraden met bijvoorbeeld een speeltoestel. Ze willen hier graag aan bijdragen in vorm van geld. Om aanspraak te maken op dit fonds moet je voldoen aan drie harde eisen.

  1. De eerste harde eis is dat je als school minimaal drie keer hebt meegedaan aan de Jantje Beton Loterij. Deze loterij organiseer je als school. Je verkoopt lootjes en 50% van de opbrengst gaat naar een nieuw speeltoestel. De andere 50% gaat naar Jantje Beton. Voldoe je niet aan deze drie keer? Dan kun je niet aanvragen.
  2. Een tweede eis is dat de gemeente een bijdrage levert. Wil de gemeente dit niet dan is dit fonds geen optie.
  3. De derde eis is dat jouw speelplein openbaar is. Nu valt er nog wel een gesprek te voeren over openbaar, bijvoorbeeld wanneer je het plein deelt met een BSO. Maar ben je niet van plan om je plein te delen met kinderen uit de buurt, dan is dit fonds niet toegankelijk.

Zijn deze drie voorwaarden geen probleem voor jouw school, dan moet je kijken bij het fonds.
Je kan aanspraak maken op 10.000 euro. Dit kan dus echt verschil maken.

Kijk op de website van Jantje Beton of het iets voor jouw school kan betekenen.

Hulp nodig? Neem contact met ons op via e-mail.

Published On: juli 26th, 2022 / Categories: Blog, Primair onderwijs / Tags: , , /