Deze subsidie is mogelijk voor het basisonderwijs in Nederland of op de BES-eilanden. Je kunt subsidie aanvragen om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten die een schoolleider maakt als hij/zij de opleiding tot schoolleider volgt.

Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je de afgelopen 3 jaar niet gewerkt hebt als leraar, schoolleider of als adjunct schoolleider. Dus dat betekent dat als jij niet die functies hebt gehad in de afgelopen 3 jaar dat jij deze mag aanvragen op bestuursniveau. Je vraagt het tegelijkertijd aan voor iedereen in jouw bestuur.

De voorwaarden van de subsidie Instroom schoolleiders PO van buiten het onderwijs:

 • Je moet al ingeschreven staan op de opleiding* en het bedrag is maximaal 20.000 euro.
 • Ook is het verplicht dat degene die die opleiding gaat volgen ook al in dienst is bij het bevoegd gezag, dus bij het bestuur.

Als je dat geregeld hebt, dan maak je een begroting en zorg je ervoor dat je de aanvraag kunt indienen. Je kunt deze per jaar indienen. Dat betekent dat je hem nu kunt indienen en dan gaat hij volgend jaar in oktober 2023 weer even dicht. En dan gaat hij een week later weer open. Heb je weer jaar om hem in te dienen en zo is dat ook in kalenderjaar 2024. Dus zo lang loopt die door ieder jaar is.

Het is goed om te weten dat je niet de hele tijd maar kan aanvragen. Er is een bepaald budget beschikbaar. Zodra je een aanvraag hebt gedaan, dan doet iedereen bij het ministerie hun best om je zo snel mogelijk antwoord te geven.

Besluitvorming van je aanvraag

Ze nemen uiterlijk op 13 januari 2023 een besluit. Dus als je al eentje hebt aangevraagd, dan weet je dat dat de datum is. Als je nu nog gaat aanvragen, dan betekent dat er vanaf dan de periode gaat lopen van maximaal 22 weken en meestal doen ze daar 13 weken over. Dus ze zijn al veel sneller dan ze mogen doen over de beschikkingen.

* Wat verder belangrijk is om te weten, is dat je niet iedere schoolopleiding kunt kiezen. Je moet echt een specifieke opleiding kiezen die is genoemd door het ministerie. Op de website van het ministerie kan je lezen op de website van dus-i.nl.

Om het je makkelijker te maken, noem ik hier alvast de aanbieders.

 • Hogeschool Ipabo: Zij-instroomopleiding directeur basisonderwijs
 • Penta Nova: Zij-instroomopleiding directeur basisonderwijs
  (Penta Nova heeft meerdere samenwerkingsverbanden. Kijk op dus-i.nl welke 7 dat zijn)
 • Academica University of applied sciences: Schoolleidersopleiding vakbekwaam
 • Onderwijs maak je Samen: Schoolleidersopleiding toekomstbewuste schoolleider zij-instroom
 • Fontys: Leiderschapsopleiding Vakbekwaam Schoolleider van buiten
 • Avans+:  Directeur van Buiten
 • Thomas More Leiderschapsacademie: Vakbekwaam schoolleiders voor zij-instromers
 • NHL Stenden Hogeschool: Schoolleidersopleiding
 • NSO CNA: Vakbekwaam schoolleider
 • Mijn ID: Schoolleider 3.0 van buiten het onderwijs

Welke opleiding je daar moet volgen, staat specifiek omschreven. Dus per aanbieder is er één opleiding die je dan mag volgen die leidt tot een schoolleiders opleiding. Bijvoorbeeld bij Penta Nova is het Zij Instroomtraject Schoolleider Basisonderwijs.

Wil je meer hierover weten? Laat het me weten via mail.

Published On: januari 10th, 2023 / Categories: BES eilanden, Blog, Medewerkers, Primair onderwijs /