De subsidie Impuls Open Leermateriaal is onderdeel van het Nationaal Programma Groeikracht. Deze subsidie biedt een mooie kans voor onderwijsinstellingen om kwalitatief hoogwaardig en duurzaam open leermateriaal te ontwikkelen. In dit blog vertellen we je de belangrijkste dingen over deze subsidie. Of beluister de podcast onderaan dit blog.
Voor wie is de subsidie Impuls Open Leermateriaal?
De subsidie Impuls Open Leermateriaal is bedoeld voor het funderend onderwijs. Dit is het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. De subsidie is zowel voor scholen in Nederland als op de Caribische Eilanden beschikbaar. Daarnaast kunnen ook niet-bekostigde instellingen een aanvraag indienen. Het gaat dan om:
- Profielonderwijsorganisaties: Dit zijn organisaties die zich richten op een vorm van talentontwikkeling in het onderwijs en aangesloten zijn bij het landelijke profielenberaad.
- Vakverenigingen: Dit zijn vereniging in onderwijs aangesloten bij VVVO of bij de federatie van de onderwijs vakorganisaties.
B3-scholen, oftewel particuliere scholen, zijn uitgesloten van deze subsidieregeling.
Wat kun je aanvragen?
Je vraagt een budget aan voor jouw projectperiode. Hoe lang die is kies je zelf: één, twee of drie jaar. Hier stel je vervolgens je eigen begroting bij op. Je kunt maximaal 120.000 euro aanvragen voor drie jaar. Daarbij krijg je per jaar 5000 euro voor deelname aan netwerkbijeenkomsten.
Er zijn twee type activiteiten waar je uit kunt kiezen. Je kiest activiteit A óf B. Niet-bekostigde instellingen kunnen alleen activiteit A kiezen.
A: Ontwikkeling en implementatie van open leermateriaal
Dit gaat echt om maken van materiaal. Je kunt ervoor kiezen om dit met een externe te doen en/of met een andere school. Het gaat om open leermateriaal die daarna voor iedereen beschikbaar is. Voorkeursthema’s:
- Leesonderwijs
- Sociaal-emotionele ontwikkeling
- Burgerschap en digitale geletterdheid
- Duurzaamheid
- Nieuwkomersonderwijs (NT2-onderwijs)
- Leermateriaal gemaakt door een geïmplementeerd op BES eilanden
- Cultuur en taal BES eilanden
- Begaafdheidsonderwijs
- Tweetalig onderwijs
- Leermiddelenbeleid
B:Innovatie en implementatietrajecten voor open leermateriaal in beleid en praktijk. Dit houdt in dat je vanuit een visie op leren en onderwijs tot een open leermiddelen beleid komt. Denk hierbij aan het maken van leerarrangementen.
Subsidievoorwaarden
Allereerst ben je verplicht om bij één van de drie informatiebijeenkomsten aanwezig te zijn. Deze vinden plaats op de volgende momenten:
- 26 september van 15.00 tot 16.30
- 3 oktober van 15.00 tot 16.30
- 17 oktober van 15.00 tot 16.30
Ben je er niet dan mag je níet aanvragen. Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan via deze pagina.
Vervolgens dien je de subsidieaanvraag in. Dit kan tot uiterlijk 2 november. De aanvraag wordt beoordeeld op kwaliteit. Hierbij wordt naar een aantal criteria gekeken:
- De kwaliteit van de aanvraag zelf
- Het netwerk en de organisatie van het project
- De duurzaamheid en waarde van de beoogde resultaten
- De ambities met betrekking tot het gebruik van het open leermateriaal
Het is dus belangrijk om een goed doordacht en goed georganiseerd plan in te dienen dat aan deze criteria voldoet.
Aanvragen kan tot 2 november. Maar nogmaals: alleen als je één van de informatiebijeenkomsten hebt bijgewoond. Krijg je de subsidie toegekend? Dan wordt je vanaf mei uitbetaald. Tevens vindt er gedurende de projectperiode elk kwartaal een monitoringsgesprek plaats met iemand van het ministerie.
Beluister de podcast: Impuls Open Leermateriaal – ronde 2.
Meer weten? Of liever luisteren? In onderstaande podcast vertelt Daniëlle je alles over de subsidie impuls open leermateriaal.
Meer weten?
Heb je na het lezen van het blog of het beluisteren van de podcast nog vragen? Of wil je graag overleggen wat de subsidie Impuls Open Leermateriaal voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.
Subsidie-alert
Altijd als eerste op de hoogte van zijn van de nieuwste subsidies? Schrijf je in voor onze subsidie-alert.