Van 8 januari tot en met 16 februari 2024 kon je de subsidie brugfunctionaris aanvragen. Een subsidie voor primair-, voortgezet-, speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs. Deze subsidie is bedoeld om een brugfunctionaris in te huren of iemand deze taak te geven die al op school werkzaam is.

Wat is een brugfunctionaris?

Een brugfunctionaris is een persoon die middenin de driehoek ouders – instanties – school staat. Dat betekent dat deze persoon een bijzondere plek heeft, maar wel bekend is in de school. Op het moment dat leraren de deuren sluiten voor het klaslokaal gaan de deuren van de brugfunctionaris open.

Drie belangrijke taken

De brugfunctionaris heeft drie belangrijke taken:

  1. Ouders ondersteunen: de brugfunctionaris is er om ouders te ondersteunen en hen te versterken. Het is de rol van de brugfunctionaris om ouders bijvoorbeeld te wijzen op het jeugdeducatiefonds of hen te helpen met contact leggen. Zij ondersteunen ouders bij alles waar ze mee zitten in relatie tot hun kinderen, maar bieden bijvoorbeeld ook hulp bij schulden.
  2. Samenwerken met het team: de brugfunctionaris werkt nauw samen met het team van school. Zo vangt deze persoon signalen op, zorgt hij ervoor dat de taken verdeeld worden, maar creëert hij ook bewustwording. Wellicht is er een reden waarom een leerling altijd te laat is op school en kan deze persoon de school daarover informeren. Op die manier ontstaat er meer onderling begrip.
  3. Samenwerking met partners in de buurt versterken: de brugfunctionaris is de persoon die nauw samenwerkt met partners in de buurt zoals het wijkteam, JGZ en de kinderopvang. Maar ook met sport- en muziekverenigingen.
Hoe ziet de rol van een brugfunctionaris eruit?

We beschreven hierboven al de taken van een brugfunctionaris. Wat betekent dit concreet voor de rol van deze persoon?

  1. De brugfunctionaris is zichtbaar. Ouders moeten altijd terecht kunnen bij deze persoon. De brugfunctionaris is flexibel en meerdere dagen in de week beschikbaar.
  2. De brugfunctionaris creëert randvoorwaarden om mee te doen in de maatschappij. Dit betekent dat deze bijvoorbeeld meekijkt of er thuis bijvoorbeeld aan de de basisbehoeften wordt voldaan, zoals het hebben van een goede plek om huiswerk te kunnen maken of de beschikking hebben over een fiets.
  3. Vergroten van talentontwikkeling en ouderbetrokkenheid. De brugfunctionaris zorgt er actief voor dat ouders betrokken worden bij schoolse activiteiten en zo zichtbaar worden bij scholen. Maar ook dat er überhaupt een relatie kan ontstaan tussen ouders en school.
  4. De brugfunctionaris leidt ouders naar andere partners en zorgt voor een warme overdracht. Denk aan een wijkteam of korting vragen bij een sport- of muziekvereniging.

Kortom; een brugfunctionaris is een duizendpoot die goed is in het opbouwen en onderhouden van relaties.

Interesse? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Podcast ‘subsidie brugfunctionaris’

Meer weten? Luister dan onderstaande podcast waarin Daniëlle je alles over de brugfunctionaris vertelt. Ontdek aan welk profiel moet deze persoon voldoen, met welke vragen ouders bij een brugfunctionaris terecht kunnen en hoeveel subsidie je kunt krijgen.

Op de hoogte blijven van alle subsidies? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Subsidieregeling brugfunctionaris
Published On: december 7th, 2023 / Categories: Blog /