Deze subsidieregeling volgt op de ontwikkelkrachtsubsidie 23-24, maar deelname aan de eerdere regeling is geen vereiste om nu mee te doen. Deze regeling is bedoeld voor het primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO) en streeft naar duurzame kwaliteitsverbetering. Leraren en schoolleiders krijgen hiermee de mogelijkheid om zowel de ontwikkeling van hun leerlingen als hun eigen vakmanschap te versterken. Dit wordt bereikt door een combinatie van onderwijspraktijk en wetenschappelijk onderzoek.

Vier pijlers van de ontwikkelkrachtsubsidie

De ontwikkelkrachtsubsidie is opgebouwd rond vier belangrijke pijlers:

  1. Opzetten en versterken van een onderzoeks- en verbetercultuur op scholen.
  2. Kennisdeling door onderzoeksresultaten beter vindbaar en bruikbaar te maken.
  3. Ontwikkelen van kansrijke werkwijzen voor grote onderwijsknelpunten in co-creatielabs.
  4. Ontwikkeling van een netwerk van expertscholen, expertschoolleiders en expertsleraren.

Deze pijlers zijn gericht op het creëren van een omgeving waarin evidence-informed werken centraal staat, zoals ook zichtbaar is in andere initiatieven zoals de vierde ronde van de basisvaardigheden.

De zes onderdelen van de regeling

De subsidieregeling bestaat uit zes specifieke onderdelen, elk gekoppeld aan een van de vier pijlers:

  1. Deelname aan het aspirantraject expertscholen: Scholen die al evidence-informed werken en een wetenschappelijk onderbouwde aanpak hebben, kunnen deelnemen. Ze moeten bereid zijn deze aanpak te delen met andere vestigingen.
  1. Deelname aan een onderzoeks- en verbetercultuurproject: Voor scholen die een onderzoeks- en verbetercultuur willen realiseren. Dit traject vereist onder andere een omschrijving van de vraag of doelstelling, ontwikkeldoel gericht op leerwinst, en voldoende draagvlak binnen de vestiging.
  1. Ontwikkelschool deel laten nemen aan een leertraject van een expertschool: Vestigingen kunnen leren van andere scholen die al werken met een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde aanpak.
  1. Deelname als co-creërende vestiging aan een co-creatielab: Onderwijsprofessionals en onderzoekers werken samen aan nieuwe effectieve aanpakken, gericht op bijvoorbeeld taal of het aantrekken en behouden van leraren.
  1. Deelname als deelnemende vestiging aan een co-creatielab: Vestigingen die willen meedenken over het ontwerp en de uitvoering van pilots, zonder zelf een actieve rol in het co-creëren te hebben.
  1. Expertschool leertrajecten aanbieden aan ontwikkelscholen: Expertscholen ondersteunen andere vestigingen bij het implementeren van hun evidence-informed aanpak.
Belangrijke overwegingen

Voordat je besluit deel te nemen aan deze subsidieregeling, is het essentieel om een aantal overwegingen in acht te nemen:

  • Beschikbaarheid van personeel: Heb je de juiste mensen binnen je school om deze trajecten te ondersteunen en kunnen zij vrijgemaakt worden voor de benodigde uren?
  • Commitment: Ben je bereid om deel te nemen aan verplichte bijeenkomsten en voldoende tijd vrij te maken voor alle betrokkenen?
  • Passendheid: Past de gekozen optie bij jouw school en het huidige beleid? Denk hierbij ook aan andere lopende projecten zoals de basisvaardigheden.
Budget en tijdsinvestering

De subsidie biedt voldoende budget om aan de verplichtingen te voldoen. Per school wordt uitgegaan van een vergoeding van 800 uur, die flexibel kan worden ingezet. Voor deelname aan een co-creatielab geldt een minimale tijdsinvestering van 17 uur. Alle activiteiten en verplichtingen zijn gedetailleerd uitgewerkt in tabellen die je kunt terugvinden op meesubsidies.com.

De ontwikkelkrachtsubsidie 24-25 biedt een geweldige kans voor scholen om hun onderwijspraktijk te verbeteren door middel van evidence-informed aanpakken. Het is echter cruciaal om eerst goed te overwegen of jouw school de benodigde middelen en commitment heeft om succesvol deel te nemen aan deze regeling.

Podcast: ontwikkelkracht 24-25

Wil je meer weten? Beluister hieronder de podcast.

Heb je vragen of wil je de mogelijkheden bespreken? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder.

Op de hoogte blijven van alle subsidies? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Published On: september 5th, 2024 / Categories: Blog, Uncategorized /