Verbetering basisvaardigheden

Met de subsidie ‘Verbetering basisvaardigheden’ krijgen scholen extra financiële ondersteuning om in te zetten op de basisvaardigheden taal en/of rekenen, digitale geletterdheid en burgerschap. Een mooie financiële stimulans om het verschil te maken! Ontdek hoe je deze subsidie optimaal inzet.

Ontdek alles over de subsidie ‘Verbetering basisvaardigheden’

De subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden’ heeft zijn laatste reguliere ronde gehad. In september 2025 volgt nog één ronde voor prioriteitsscholen en daarna heeft 80% van alle onderwijsinstellingen van deze subsidie kunnen profiteren.

De subsidie verbetering basisvaardigheden heeft als doel ervoor te zorgen dat elk kind goed kan rekenen, de Nederlandse taal beheerst, leert hoe we in Nederland met elkaar omgaan en het onderwijs verlaat met de benodigde digitale vaardigheden op zak. Hier kunnen veel scholen wel extra financiële ondersteuning bij gebruiken. Vandaar dat hier de afgelopen jaren flink op is ingezet.

De subsidie verbetering basisvaardigheden móet ingezet worden op taal en/of rekenen. Daarnaast heb je nog de keuze om op andere basisvaardigheden, zoals burgerschap en digitale geletterdheid, in te zetten. Hoe je deze middelen als school inzet bepaal je zelf. Om je op weg te helpen hebben we een e-book geschreven met inspirerende voorbeelden. Daarnaast hebben we een podcastserie opgenomen met een aantal ervaringsdeskundigen. Ook deze vind je terug in het e-book.

Lees het gratis e-book over de subsidie ‘Verbetering basisvaardigheden’

In onderstaande podcast vertelt Daniëlle je alles over de subsidie verbetering basisvaardigheden.

Heb je de subsidie in april 2025 toegewezen gekregen? Gefeliciteerd! Nu begint het echte werk. Hierbij een aantal belangrijke data op een rij:

  • Tussen 1  september en 10 oktober 2025 lever je het activiteitenplan in.
  • Uiterlijk 30 november 2025: uitvoeren 0-meting
  • Eind schooljaar 2025/2026: uitvoeren tussenmeting
  • Eind schooljaar 2026/2027: uitvoeren eindmeting
  • 25 september 2027: inleveren activiteitenverslag
  • 1 juli 2028: uiterlijke datum voor de verantwoording als onderdeel van de jaarverslaggeving
Je hebt de subsidie aangevraagd én toegewezen gekregen. Nu is het zaak om een goed activiteitenplan op te stellen. Belangrijk bij het activiteitenplan zijn de concrete activiteiten. Per activiteit beschrijf je een probleemanalyse, het beoogde doel en zorg je voor een goede wetenschappelijke onderbouwing. Tot slot koppel je hier de begroting aan.

Zorg ervoor dat je ruim op tijd begint met het schrijven van het activiteitenplan. Een goed onderbouwd plan kost meer tijd dan je denkt. Daarbij adviseren we je om groots te denken, maar realistisch te schrijven. Geregeld kloppen scholen bij ons aan omdat ze in het verleden subsidie hebben ontvangen, maar nu toch niet kunnen voldoen aan het door hunzelf opgestelde activiteitenplan. Met risico op (gedeeltelijke) terugbetaling.

Heb je behoefte aan ondersteuning bij zowel het schrijven als monitoren van het activiteitenplan? Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.

MAZE Subsidies is een ervaren subsidiebureau, opgericht in 2019 door Daniëlle Eerenberg. Wij ondersteunen onderwijsinstellingen bij het aanvragen, monitoren en verantwoorden van subsidies. Zo kunnen onderwijsprofessionals zich focussen op wat écht telt: goed onderwijs voor alle kinderen.

Wij geloven dat subsidies een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan onderwijsontwikkeling, maar alleen als ze aansluiten bij de visie en ambities van de school. Daarom denken we strategisch mee en zorgen we ervoor dat subsidies niet alleen financieel voordeel opleveren, maar ook écht bijdragen aan duurzame verbeteringen.

Voor de subsidie verbetering basisvaardigheden kunnen we het volledige proces uit handen nemen. Dit omvat:

✅ Het schrijven van het activiteitenplan conform de regeling, met wetenschappelijke onderbouwing.
✅ Opstellen van de begroting en het beantwoorden van eventuele vragen van het ministerie.
✅ Begeleiding bij een mogelijke steekproef, met ervaring uit eerdere succesvolle rondes.
✅ Onderbouwing van het jaarverslag G1.
✅ Monitoring van de plannen op inhoud en financiën, zodat er geen terugbetaling nodig is.
✅ Indienen van wijzigingsverzoeken bij het ministerie indien nodig.
✅ Opstellen van het eindverslag conform het format van DUS-I aan het einde van het project.

Behoefte aan ondersteuning binnen deze subsidie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies.