Subsidieregeling verbinding po-vo

Vanaf nu kun je de nieuwe subsidie ‘verbinding po-vo’ aanvragen. Deze regeling markeert een nieuwe fase, een doorstart van de eerder populaire Doorstroomsubsidie POVO. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze regeling aanzienlijk anders is dan zijn voorganger. We vertellen je meer over deze regeling en wat dit betekent voor jouw school of organisatie. Liever luisteren? Onderaan deze pagina vind je de podcast: ‘Subsidie verbinding po-vo’.

Wie kan gebruik maken van de subsidie verbinding po-vo?

Om te beginnen moet je een coalitie vormen bestaande uit minimaal twee basisscholen en één middelbare school. Goed nieuws: speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs kunnen ook deelnemen, wat een verandering is ten opzichte van eerdere regelingen. Je kunt ook met meerdere scholen in een coalitie zitten. Het is belangrijk om op coalitieniveau een samenwerkingsovereenkomsten te sluiten. Dit is de eerste stap. Daarnaast is het essentieel om te focussen op een soepele overgang van groep 8 naar de eerste klas van de middelbare school. De cijfers tonen aan dat het welzijn en de prestaties van leerlingen vaak dalen na deze overgang, en dat willen we veranderen.

Op welke terreinen kan de subsidie verbinding po-vo worden ingezet?

Het ministerie heeft vijf mogelijke activiteiten geïdentificeerd, waarvan je er ten minste drie moet selecteren voor je aanvraag.

  1. Warme overdracht afspraken maken.
  2.  Groep 8 leerlingen vijf ervaringen bieden op de middelbare school.
  3. Kennis- en ervaringsuitwisselingen organiseren. Let op, hoe groter de coalitie, hoe complexer het kan zijn om deze bijeenkomsten te organiseren.
  4. Kennismaking van leerlingen met de benodigde vaardigheden voor het lesaanbod.
  5. Een ander initiatief dat aantoonbaar bijdraagt aan het versoepelen van de overgang.

Hoe ziet het subsidieproces voor deze regeling eruit? 

Het proces is intensief, maar de beloningen zijn groot. Eerst dien je als coalitie een aanvraag in voor 13 maart 2024. Als je erbij zit (afhankelijk van de gemiddelde achterstand score van de coalitie waarbij SO 10 punten extra oplevert) mag je een verbindingsplan schrijven. Dit plan dien je voor 1 februari 2025 in. Als dat plan is goedgekeurd krijg je toestemming om dat plan uit te voeren met je coalitie in de twee jaren daarop. Dit plan bevat een omschrijving van de samenwerking en een gedetailleerde onderbouwing. De inhoud wordt zorgvuldig beoordeeld door het ministerie, dus een grondige aanpak is nodig.

Meer weten?

We begrijpen dat dit een uitdagend proces is, maar we staan klaar om te helpen. Of je nu ondersteuning nodig hebt bij het vormen van een coalitie, het schrijven van verbindingsplannen of het opstellen van de verantwoording, we zijn er voor jou. Dit is een unieke kans om de overgang van PO naar VO te verbeteren en we willen je graag bij elke stap ondersteunen. Heb je vragen? Laat je gegevens hieronder achter en we plannen een vrijblijvend gesprek met je in. Of mail naar danielle@mazesubsidies.com. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw school of organisatie het maximale uit deze regeling haalt.

Bedankt! We nemen binnen twee werkdagen contact met je op om een afspraak in te plannen.
Sorry, er gaat hier iets mis. Probeer het nog eens of stuur een mail met jouw gegevens naar danielle@maze-subsidies.com